Čiji su novinari kad smo danas opet pali na ispitu?

Čiji su novinari kad smo danas opet pali na ispitu?

Pali smo ponovo na ispitu profesionalizma, etičkih standarda u trci za bilo kakvom viješću. Danas sam shvatila da ne mogu prepoznati svoje kolege i njihova razmišljanja. Učili smo od istih ljudi, samo neko iz skripte, neko iz knjige. Vidi se to i ono da nije bitna desetka, nego znanje.

Dok ste pričali o 9. januaru, niste shvatili da upravo ispunjavate ono što je Baja i želio. Dali ste mu naslovnice, udarnu vijest na dnevnicima, kratko, publicitet. Svojim procjenama, lošim izborom sagovornika učinili ste 9. januar praznikom, ma u kojem kontekstu govorili. Razlika u izvještavanju medija iz RS-a i ovih iz Federacije je samo iz koje patetične ideologije su izvještavali.

Jedni su poput starog svata sa trobojkom (doduše bez čuturice) slavljenički izvještavali, dok su drugi očajavali nad sudbinom i pričali o kršenju zakona koje su tumačili ni manje ni više politički lideri.

Očigledno ste napamet naučili za ispit ili promašili vježbe na kojima se govorilo o izboru sagovornika. Ako se krši Zakon o praznicima, Ustav BiH, kako onda da Vam sagovornik bude bošnjački ili hrvatski lider, s demagoškom pričom o ugnjetavanju jednih ili drugih?

Listala sam portale, gledala priloge čekajući dobru analizu, uzalud. Nema je. Gdje su Vam stručnjaci Ustavnog prava, gdje su Vam sagovornici iz Tužilaštva BiH? Zašto to nije bio ugao Vaše priče, a ne političar iz drugog nacionalnog korpusa? Koja je razlika između novinara RTRS-a, RTVBN-a i Vas “profesionalaca”? Koja razlika između izjave Dodika i nekoga od bošnjačkih lidera? Nema je kolege, to nisu adrese na kojima trebate tražiti odgovore jer nisu kompetentni, niti nadležni za bilo kakve sankcije.

Gdje Vam je glavni tužitelj, njegovi pomoćnici, adresa koja treba dati jedini pravi odgovor? Zašto niko ne odgovara za kršenje Odluke Ustavnog suda? Čak i šutnja je odgovor, ali uradili bi pravu stvar.

Šta je s ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kako je moguće da on krši odluku Ustavnog suda BiH?

Ovako ste se pridružili kolegama koji u ulozi starog svata izvještavaju sa događaja ravnog cirkusu i ismijavanju svih konvencija, deklaracija i slično.

Štampanje pasoša RS-a, nije vijest o nekoj aktivnosti, nego kršenje Zakona o falcifikovanju dokumenata.

Ne vidim da o tome neko govori i da vidi problem u onome što stvarno jeste, ne vidim da se RAK oglašava o JAVNOM EMITERU čiji novinari promovišu nacionalističke vrijednosti i bave se huškanjem, ističući javno simbole, izgovarajući propagandne rečenice.

Uspjeli smo da se uljuljamo u patetične ideologije svako u svom toru i to ne dugujete politici, nego svom lošem znanju, kritičkom stavu kog nemate i istančanosti za vijest koju isto nemate.

Za kraj, da ponovimo gradivo.

“Kršenje Odluke Ustavnog Sudan ne tumači nikakav politički lider, nego se traži odgovor, zašto se ne provodi ta Odluka u Tužiteljstvu BiH, za eventualo tumačenje i pojašnjenja traži se odgovor od pravnog stručnjaka”.

 

Leave a comment